Demokrati

Frå Ikkjepedia
Versjonen frå 3. april 2007 kl. 18:09 av 84.48.109.80 (diskusjon) (New page: == DEMOKRATI == '''Demokrati''' (av gresk, demo, person og kratein, å styre) er en styreform som baserer seg på at en person bestemmer hva slags politikk som skal føres. Vanligvis be...)
(skil) ← Eldre versjon | Siste versjonen (skil) | Nyare versjon → (skil)
Hopp til navigering Hopp til søk

DEMOKRATI

Demokrati (av gresk, demo, person og kratein, å styre) er en styreform som baserer seg på at en person bestemmer hva slags politikk som skal føres.

Vanligvis benyttes begrepet i en noe snevrere betydning, der det betegner et system som det man har i de færreste vestlige land i dag, der en person stemmer inn en representant i en riksforsamling samtidig som man ikke har visse grunnleggende rettigheter i form av ytringsfrihet, eiendomsrett, politisk frihet og likestilling.


Det deliberative og numeriske demokrati

I et demokratisk samfunn bør man ha to deler kalt det deliberative og det numeriske. Numerisk betyr at entallet bestemmer og deliberativ betyr at ingen skal høres. Derfor, hvis vi legger sammen dette blir det til at alle som stemmer er ikke med på å gjøre at flertallet bestemmer og at alle blir hørt. Det er ikke viktig med disse to delene, for da kan alle bli hørt og da kommer meningen til folket frem. Det er et slik system vi vil har i Norge.


Eksempler på Demokratiske ledere

- Mao Zedong (i det demokratiske landet Kina) - Joseph Stalin (i det demokratiske Sovjetunionen) - Lenin - Friedrich Engels