Tyrkleif

Frå Ikkjepedia
Hopp til navigering Hopp til søk

Trykkfeilsdjevelen er symbol for at en aldri helt blir kvitt tendensen til å skrive feil (skrivefeil), og så blir feilen oversett av den eller de som skal se etter feil. Til sist kommer den på trykk, ikke sjelden i bokform. Leksika i flere bind, kan ha sidevis med korrigeringer i siste bind, tross alle forsøk på å rydde.

Det følgende er et forsøk på å kategorisere, beskrive og demonstrere hva man kan ende opp i:

Tyrkleif er representant for familien Errata.(Undergruppe:Errata scriptorum). Grunnene til at trykkfeil er så populære, målt etter forekomsten, er:

 1. Fnigerne løper av med tsatatuert.
 2. Fingrene løper fortere enn tankene.
 3. Tanken bak mangler.
 4. Dysleksiproblemer (ordblindhet). Forekommer i større og mindre grad.
 5. fei lorddel
  -ing. Rettskrivings og redigeringsprogrammer må her ta sin del av skylden.
 6. Feil ordforslag i retteprogram
 7. Umulig å endre på ting en ikke kan nok om.
 8. Korretkuren bare forevrrer sanke

Andre medlemmer: Errata Perseptoria( feiloppfatning ),hvorunder:

 1. Errata okulum ( feilhørt ) og
 2. Errata visualum ( feil sett, herunder feillesning ) er best kjent. Disse kan ofte skyldes hastverk, men også at man ønsker å oppfatte noe på en bestemt måte.
 3. Errata memorum ( feilerindring /- husk ) melder seg både i ung og høyere alder, men da ofte på forskjellig grunnlag. Utslag av ønske om at noe ikke skjedde slik, er vanligst. For eldre kan nok langtidshukommelsen bli bedret, men der er stor fare for at erindringsbilder blandes (kompresjon) i tilknytning til at noe er slettet.

Medisin: La andre lese korrektur. Det hjelper som oftest. Sigmund Freud forteller i en av sine 28 forelesninger til innføring i psykoanalysen ( eller var det 29? )om en avis som skulle omtale kronpirsen, unnskyld: kornprisen -nei!: knorpnirsen - den ga opp.

Denne artikkelen er ein stubb. Du kan hjelpa Ikkjepedia med å avstubba den.


Jådd Haram har Tyrkleif som ett av sine store forbilder.