Korleis bli ækt' trønder

Frå Ikkjepedia
Gå til: navigering, søk

Alle har vel hørt om Nidarosdomen og S-laget på Stiklestad. Og om Olav den Hellige som var plaget med både skjeggvekst og ereksjon lenge etter at han var død og begravet. Og om Åge Aleksandersen, kjent for sine smakfulle brilleinnfatninger og sin lovprisning av Nord-Trøndelag. E-verk med sin sang <<Lys og Varcme>>. Og om Terje Tysland som ikke får synge om <<rævva>> i NRK. Og Hjallis, Knutsen og Ludvigsen, selbuvotter, trøndersodd (Suppe som har kokt så lenge at den har blitt lapskaus), trønderskrøner, læms (En slags lefse, egner seg godt som takpapp) og ikke minst karsk (96% sprit 1% aceton og 3% gift - blandet med kaffe). Alt dette har trønderne (En folkerase med opprinnelse i Midt-Norge. Rasen er delt opp i tre undergrupper: Nord-Trøndere, Sør-Trøndere og Reserve-Trøndere.) Er det da rart at vi utenom-trønderske blir irr-grønne av misunnelse? Er det rart vi hamstrer <<Lys og Varme>>, kjøper trøndersodd på boks og beundrer Nidaros-domen med tårer i øynene? Og er det rart vi forbanner våre foreldre som ikke lot oss bli født som trøndere? Nei, det er en høyst naturlig og menneskelig reaksjon og ingenting å skamme seg over! Men fortvil ikke - Ikkepedia har har engasjert Norges eneste selvlærte trønder - JoakimMos - til å velsigne våres lesere med et lynkurs.


Leksjon 1, Trøndersk Språk[endre]

1. l- og n-lyd.[endre]

Å beherske språket er en absolutt nødvenighet dersom man skal komme på talefot med de innfødte. Det som først og fremst skiller trøndersk fra norsk, er tykk l- og n-lyd. Dette kan innøves ved at man sier <<hainn-hoinn i bainn>> 2-300 ganger etter hverandre, men det enkleste er å lime tungen fast til ganen ca. 2 cm bak fortennene.


2. <<sjø'>>[endre]

Husk at alle setninger (unntatt spørsmål) skal avsluttes med <<sjø'>> (Dette er en forkortelse for <<skjønner du>>.) Eksempel: <<Æ e trønder æ, sjø'!>> <<Æ gikk mæ over lainn og sjø, sjø'>> etc.

3. Tonefall[endre]

Legg konsekvent trykket på første stavelse i alle ord. Et ord som egner seg godt til øving er banan. Uttal BAnnan 10-12 ganger etter hverandre og gå så over til litt mer vanskelige ord som kanon (KA-nnon), gelé (SJE--lle), podagra (PODD-agra), kupé (KUPP-e) og pupiller (PUPP-illa) (Husk tykk l!)

4. Faste uttrykk[endre]

Før du begir deg inn i Trøndelag, bør du kjenne til en del faste uttrykk du kan forveksle med urbefolkningen for å inngi tillit. Nedenforstående eksempler er tenkt brukt i en situasjon hvor kursdeltageren begir seg inn i et trøndersk hjem for å komme på talefot med de innfødte: <<Æ e sopinn, sjø'! Har du læms?>> (Jeg er sulten. Har dere lefse?) <<Næi. dæsken sope, æ tar heiller ein karsk, sjø'!>> (Nei, forresten, jeg tar heller noe å drikke.) <<Hainn steik-hakke, kara!>> (Du verden, Du milde e.l. (uoversettelig))<<Hainn va da nåkka så inni gampræva stærk sjø'!>> (Den (altså drikken) var ganske sterk) <<Hoi! Heill på ein tynn ein the sjø'!>> (La meg få en til.) (NB! Vær oppmerksom på at <<tynn>> i forbindelse med karsk brukes i betydningen gjennomsiktig.)

Leksjon 2, Trøndersk Kultur Og Adferdsmønster[endre]

Advarsel fra helsedirektoratet[endre]

Det kan synes som om denne artikkelen inneholder unødig mye stoff om ''fjerting''. Kurslederen hevder imidlertid at de som måtte tro at dette bare er et forsøk på (b)anal prompehumor, umulig kan ha hatt samkvem med trønderske urinvånere.

1. Medisinske forholdsregler[endre]

Å beherske språket er på langt nær nok. Bare det å innta nasjonaldrikken - karsk - kan være en uoverkommelig oppgave for utrente amatører. Men dersom du blander 60% med kaustik-soda (eller evt. flybensin) i forholdet 1-1, har du et fint surrogat å tørrtrene på før du reiser.

2. Kroppsdeler[endre]

Trønderne er et frilynt folkeferd. Raping og fjerting har alltid vært sosialt akseptert i Trøndelag, ja, man kan faktisk si det er en av grunnpilarene i trøndersk kultur. Titt og ofte blir det arrangert stevner og konkurranser hvor resultatene blir målt både med seismograf og i decibel-styrke. Du må derfor regne med at dette er noe som blir krevd av deg dersom du skal bli godtatt. Øv derfor så ofte som mulig - hjemme, på bussen, på jobben, ja, overalt.

3. Gangsett[endre]

Det trønderske ganglaget er lett skrevende og vaggende fra side til side. Du kan øve på dette ved å ha en passe stor kaktus hengende mellom lårene når du går. Kaktusen skal plasseres innenfor buksene, derfor må du benytte bukser som har bukse-skrittet plassert rett ovenfor knærne. Dette er imidlertid helt i tråd med trøndersk klestradisjon.

4. Konversasjon[endre]

Trønderne elsker å konversere. Husk da å ignorere alle skjellsord (sånne som <<Din hæst-snus>>, <<Di fettkak>> etc.) - de er bare et bevis på at du er akseptert. Når samtalen går i stå, er intet så forløsende som en god trønderskrøne. Av plasshensyn (trønderskrønene er ofte urimelig lange) presenterer jeg her Verdens to korteste trønderskrøner:

  • 1. Æ trudd itj at hainn Olav Trygg va sånn!
  • 2. E d'itj Piaf??

Jeg tar like så godt en til mens jeg er i gang: To smågutter vandrer hjemover fra sin førse skoledag. En gammel dame stanser dem og spør hvilken klasse de er kommet i. - <<Æ e i A, æ>>, svarte den ene. - <<Enn du da, gutten min>>. - <<Å, æ e i A æ å>>. Ellers vil du sikkert oppdage at trønderskrønene lett kan drøye ut (trøndere har alltid god tid) og at det kan være vanskelig å fatte poenget når det kommer (har kommet!). Gjør det derfor til en hovedregel å gapskratte når fortelleren ikke har sagt noe på 1 minutt. Klask deg samtidig på lårene og slipp en fjert - da virker det mer hjertelig og tillitsvekkende. "Ordtak" - fyll gjerne på med flere her - Dom som sier at ander e dom, dom e domme dom! - Karsk og pæng, mainn i sæng, det e ailt ei trønderpi træng!

- Du e litt rar, hvis du tømme dæ i en anna kar.

Leksjon 3, Trøndersk Kokekunst[endre]

Advarsel fra helsedirekttoratet[endre]

Daglig karskdrikking er helsefarlig og kan føre til en rekke avorlige sykdommer som f.eks. scizofreni, koma, blodsprengte øyne, hukommelsestap og dårlig ånde.

1. Trøndersodd[endre]

Oppskriften på ekte trøndersodd forsøker trønderne å bevare som en hemmelighet (muligens pga. Helserådet). Kurslederen mener likevel at det er all grunn til å anta at hoved-ingrediensen er '''helpepper'''. Denne avsløringen kom etter en tragisk ulykke med et bryllupp. Ved senere granskninger av ulykken kom det for en dag at kokkefrua hadde brukt '''hjorte-hagl istedenfor hel-pepper i sodden. Dette skulle vise seg å få tragiske følger. For da brura sent på kvelden skulle klatre opp på hemsen, slapp hun en fjert - slik skikken er - med det resultat at brudgommen som gikk like bak henne ble skutt og senere døde av skadene.

2. Karsk[endre]

Vi må anta at en slik molekyl-hastighet som er beskrevet ovenfor ikke ville vært mulig uten karsk som drivstoff. (Som kjent: <<Det skal mer enn en kule til for å knekke en trønder>>.) Selve produksjonsmetoden for spriten har det ikke lyktes kurs-lederen å få greie på, men har du først dette råstoffet er resten enkelt:

  • 1. La en kjele kaffe koke natten over.
  • 2. Legg et kronestykke i en kopp som rommer ca 1/2 liter.
  • 3. Fyll på kaffe til kronstykket er helt dekket. (Dersom kronestykket flyter, er kaffen for sterk.)
  • 4. Fyll på sprit til kronestykket går i oppløsning.

Du skulle nå ha alle forutsetninger for å bli en ækt' trønder. - slik at du også kan synge med Åge: Æ E TRØNDER, Æ! Å HERREGUD KA TØFF Æ E! Og lykke til!

Andre kurs av JoakimMos som kan bestilles[endre]