Kina

Frå Ikkjepedia
Hopp til navigering Hopp til søk
中华人民共和国
Kina
Kina har ikke flagg Kina har ikke våpenskjold
«Ching chong your dog gone»
Hovudstader Hamar
Største byer
Innbyggertal 0
Offisielle språk 1200 forskjellige dialektar Mandarin og Appelsin
Styreform Kommunist-kapitalistisk Nazivelde
Statsoverhovude:
Partileder: Formann Mao Se-Dong og mon-go
Sjølvstendighet Er ikkje sjølvstendig
Avhengig av Ris og pommes frites
Uavhengig av England og Pakistan
Valuta Yuan, (2 yuan = 8 jiao. Det går 5 yuan på ein dollar)
Tidssone Litt bak Russland, men mange timar foran USA
Nasjonaldag 26.desember.
Landkode Dragepust
Toppnivådomene .中國

«Hallo, Japan!»

~ Forvirret rockeband på konsert i Kina

«Aldri smakt så gode lysestaker!»

~ Quinx Pwhan Tui om Kina

«Hm Afrika»

~ Christoffer Columbus på reise igjen

«Kunne ønske eg hadde ein Mang-Gang-Pang!»

~ James Bond om Kinesiske gloser

«Eg lagde alle mennesker ulike, men eg ble sliten da eg kom til Kina»

~ Gud


Kina er verdas mest folkerike land. Kvart femte barn som blir født, er ein kineser, og det blir født ein ny kineser kvart augeblikk. Kineserne er skjevøyde og gule, og som regel ganske korte. De skiller seg fra japanere ved at de kler seg meir normalt, de har mindre teknologi og fleire dragar. Landet er ujevnt befolket, folk bur spredt i innlandet, der det er massevis av natur (fjell, jungel, sletter, elver, sjøar og generelt skog), men langs sjøen ligg det tettpakkede byer der folk nesten bur oppå kvarandre. I Kina er alt stort, og det er mykje av det. Dette gjeld mennesker, dyr, natur, kultur og historie. Det aller meste lages i Kina, og det eksporteres ut til heile verda.

Historie[endre]

Det var ein gong eit Kina men nå er det ein kineser.

Quing-dynastiet[endre]

Quing-familien kom til makten omtrent 4000 år før Kristus. Quing Pa, leiaren for familien samlet Kina i løpet av ein periode på nærare 35 år. I løpet av denne perioden klippet han aldri håret sitt (dette har seinere leiere som Harald Hårfagre kopiert, og det kunne de, for det var jo fleire tusen år senere). Quing Pa fikk etter kvart uvanlig langt hår på sidene, men ikkje på toppen, sidan han hadde måne. Han regnes i dag ikkje berre som Kinas fyrste keisar, men også som oppfinneren av pornoklubber. Quing Pa giftet seg med Ali, og deres etterkommare styrte Kina i nærmere 1500 år, men han hadde for mange damer samtidig så en av konene drepte han med gift. Spisepinner, risbollar, bøker, og ein uant mengde musikkinstrumenter ble oppfunnet under Quing-dynastiet. Kina er en hu med idioter som er gule og ingen skjønner kva dei sier.USA, også kalt Æmeriika og Das Dritte Reich, er ein bananrepublikk med sjuk politikk som elskar å svarteliste alle og ein kvar og som virkelig er mot «krig og fred og politikk og sånn», men berre så lenge dei selv settes i negativt lys. Folket er generelt glade i å forgude seg selv og har elendige kunnskapar om verda. USA har dessuten ein tendens til å leike verdenspoliti. Dette er eit ledd i deres plan om å få herske over heile verda (funnet opp av MacGyver i år 0, den er laga av ein binders og brunost). Førebels har dei klart det ganske godt, med dårlege Hollywood-klisjear i kvar og ein søppel-film på kino. Dei har på bling-bling hip-hop, noko som skadar hjernen ved langvarig bruk. Ellers prøver dei å gjere alle i verda like feite som dem med sine hamburgare og McSpy, så dei ikkje følar seg så stygge.

Folkesette av dekadente og meget sosialt bevisste mennesker. Grunnlagt av livredde og skremte europeiske flyktningar. Redde for det meste og har derfor masse våpen for å beskytte seg sjølve mot skurkar, kommunistar, mexikanare, europeare, australiere, kanadiare, asiatare, restenavverdeniare og andre "terroristar"("terrorist" stammer fra ordet gummifrosker fant opp under ranet av lillestrømbanken i 1990). Ordet bli nett no brukt som ein betegnelse på små pakistanare som kaprar fly for å drepe seg sjølve og så mange andre som mulig) Dei har også lavest kunnskap om andre land og skikkar. Dette til tross for at dei leikar verdenspoliti. De fleste amerikanare har ein sterk frykt for muslimar og terroristar, dei har også vansker med å se skilnaden mellom muslimar og terroristar. Amerikanare er eit folk som likar å vise seg fram. The American Cream er å eie mest mulig av materielle goder. Desse godene innebærar: slavar, sjokolade, tobakk og våpen... Vent!... dette er jo ikkje Wikipedia...

USA sies å være hovudstaden i Noreg, men dette er heilt feil. USA er som alle vet hovudstaden i Sverige, noko som forklarer den lave IQ'en og dei store hamburgerene.

Zhing-dynastiet[endre]

Fil:Den kinesiske muren.jpg
Den kinesiske muren er i dag vorte gjort om til verdas største vannsklie. Den er den einaste vannsklia som er så stor at du kan sjå den frå verdensrommet.

Zhing-familien kom til makten omtrent 2500 år før Kristus. Zhing Wo vart keiserinne ved å myrde den siste Quing-keisaren, og gifte seg med hans son, som ved eit usannsynleg lykketreff døydde eit år senere, og etterlot keiserdømmet til Wo. Den myrdede keisaren vorte oppbevart i risvin til skrekk og åtvaring, så ingen skulle prøve seg på å ta makta frå Zhing-familien. Zhing Wo regjerte i 75 år, til hun døydde av influensa. Hun var den einaste Zhing-herskaren som fekk ein rolig død, for alle hennes etterfølgare ble utan unntak myrda av, eller på ordre av, slektningar som sjølv ville sitja på tronen. Dynastiet var prega av rask utskiftning av leiare, krig, sult og problem. Kruttet ble oppfunnet i denne perioden, noko som førte til ein endå raskare nedslakting. For å beskytte seg mot fiender utenfra Kina, ble den Kinesiske Muren bygget. Den siste Zhing-keiseren ble stukket ned i ein sammensvergelse av 23 av sine rådgivere, den 15. mars 1500 før Kristus, og heile Kina trakk eit lettelsens sukk.

Ming-dynastiet[endre]

Etter at Zhing-familien hadde utrydda kvarandre, fant det kinesiske folk ut at dei trengte ein ny keiserfamilie. Etter 3 år med opptellingen av stemmer, vant keramikeren Ming Go valget. Han og hans etterkommere styrte Kina i over 2500 år. Keiserfamilien oppfant porselenet, og i løpet av dei neste 2500 årene ble nesten alt i Kina laget av porselen. Fyrverkeriet ble også oppfunnet, og i kombinasjon med skjørt porselen ble Kina jevnlig gjenoppbygd. Gjenstander frå Ming-dynastiet, vanligvis vaser, er i dag usedvanlig verdifulle og dyre, siden det er så få av dem igjen. Ming-dynastiet regnes som Kinas storhetstid, etter det, gjekk det berre nedover.

Den lange kinesiske vannsklie[endre]

Den lange kinesiske vannsklie er verdas lengste vannsklie. Den er så lang at dei som køyrar den må ha med matpakke for fleire dagar. Vannsklia er litt kjedelig nokon gonger for den går litt opp så du mister farta. Vannsklia er over femstusen mil og det tar 100 dagar å køyre den. Det er spesielt slitsomt for dei som skal filme deg når du køyrar. Du må stå halve livet ditt i kø viss du vil ta den!


Ping dynastiet.[endre]

Ping-familien kom til makta ca år 1000, og beholdt makta frem til 1800, da Kina ble ein britisk koloni. Under deira styre gjekk det nedenom og heim med Kina, og det einaste Ping-dynastiet bidro med til historien var oppfinnelsen av Ping-Pong.

Noko seinare har ein i Norge funne opp noko frukostgodtergreiar som liknar på kveitenøttar, men utan denne ekle brune skorpa som kveitenøttene er kjent for. Heiter Ping. (puffa ris)

Fil:Mao Se-Dong.jpg
Kinas leder, Mao Se-Dong. 116 år gammal.

Kolonitiden[endre]

På 1800-tallet seilte dei overlegne europearane rundt i verda, og stal land ved bruk av flagg. Kvar gang dei oppdaga eit nytt område, stakk dei eit flagg i det, og fekk juridisk makt over det. Etter europeiske lovar, naturligvis. England oppdaga flest land, blant anna Nord-Amerika og India, og no også Kina. Kina var ein koloni i 150 år, til dei fekk sjølvstendighet i mellomkrigstida.

Mao-perioden[endre]

I 1935 bestemte kineserne seg for å jage engelskmennene ut av landet. Etter et vellykket opprør, ble det arrangert valg, og lederen for opprøret, Mao Se-Dong, og hans parti fikk 99 % av stemmene. Mao var mest kjent for å være første person som svømte mellom Kina og Japan, før opprøret. Det ble bare ett valg, for straks Mao fikk makten, beholdt han den. Kina ble kommunistisk fra en dag til den andre, og i løpet av to år, var hver eneste kineser en Mao-kloning. De gikk i de samme klærne, klipte håret på den samme måten, og leste den samme boken som Mao. Med kommunismen kom det ikke bare kinesisk selvstyre, men også sensur av alt, propaganda i massevis, og en hel rekke problemer. Maos styre har til tider vært dårlig, men likevel elsker kineserne ham. Mao dyrkes som en gud, og er fortsatt leder i Kina, tiltross for at han er over 100 år gammel (født i 1893, regn det ut selv). Mao har også skrevet Kinas offisielle bibel, Den Lille Røde Boken som inneholder mange Råd, Vers og Andre Ting som Du BØR kunne Utenat (som regel forkortet til ”Maos Lille Røde Bok”). Mal:Tips

den kinesiske julenissen gir deg ikke gaver

Kultur[endre]

Kinas statsreligion er Maoisme. Dette er dyrkningen av Mao, Kinas leder, som står sentralt i denne religionen. Faktisk så sentralt at det er det eneste religionen går ut på. Kina har likevel bevart en del av sine gamle skikker og overtro. Vanlig overtro er å ha minitempler i hagen, og begrave familiemedlemmer i en masegrav under den. Da tror kineserne at forfedrene vil bli å beskytte huset. Minitemplet ender etter hvert opp på en kolle, ettersom flere og flere lik blir dyttet inn under det.

En annen ting som er bevart, av rent praktiske grunner, er skriftspråket. Av mangel på et alfabet, består skriftspråket av ord, med forskjellige små bilder for ordene. Det tar nærmere 15 år og lære seg å skrive kinesisk, og kineserne kan derfor ikke skrive eller lese riktig før de er nesten 20 år gamle, en fordel er at skriftspråket er likt i hele landet, for talespråket har så forskjellige dialekter, at det er som å ha en polakk og en nordmann snakke til hverandre, de skjønner ikke et kvidder.

Alle i Kina trener en form for kampsport. Det er en del av utdannelsen i grunnskolen, for å kunne forsvare seg selv. Men når alle rundt deg også kan det, er det eneste som skjer at enkle ting som å nappe en veske utvikler seg til slag som kan ødelegge to kvartaler. Gamle kinesiske damer er de sterkeste. De er små, og ser uskyldige ut, men kan kverke enhver utlending, og de fleste kinesere med bare fingrene.

Natur[endre]

I Kina har de nesten all slags natur. Landskapet er ekstremt variert, fordi det er så stort. Noen steder er det vått, og noen steder ikke. Fra fjellene renner det store elver som holder liv i de bøndene som ennå ikke har reist til byen. Elvene i Kina heter Gule Elv, Grønne Elv, Blå Elv, Røde Elv, Hvite Elv og Beige Elv. En spesialitet ved Kina er at det finnes magiske kilder overalt. Når noe eller noen drukner i en kilde (kildene er ikke særlig dype, men de kinesiske svømmeferdighetene er heller så som så), vil alle som faller i kilden få skikkelsen deres når de dusjes med kaldt vann (f.eks en person som faller i en kilde der det først druknet en skillpadde, vil bli til en skillpadde når han eller hun kommer i kontakt med kaldt vann. Varmt vann vil ha motsatt effekt). Det vokser bambus i Kina. Bambus er lange rør, som vokser en meter i timen. Du kan både se og høre den vokse, og dette er en stor turistattraksjon. Bambusk er en mindre kjent vekst, men den finnes også i Kina, og har spredd seg via Russland helt til Europa, der den er blitt et kjempeproblem.

Dyreliv[endre]

Det største dyret i Kina er drager. De er ekstremt lange, blir ekstremt gamle, og puster ild. Det er ikke så mange av dem igjen vilt i Kina, på grunn av stor handel med skinn, tenner og andre kroppsdeler av drager. Det foregår ulovelig handel i hele Kina, under nesen på myndighetene, som enten ikke har luktesans, eller simpelthen snur ryggen til lukten. Dette gjelder også for panda, tiger, løvehare, trefisk og knuregnager. Utenlandske organisasjoner vil gjerne hjelpe, men kineserne nekter for at de har et problem. Denne situasjonen har vært fastlåst siden 1985, og stadige meglinger pågår. Mal:Advarsel Et annet utbredt dyr i Kina er hippiene, som er store frosker med vingespenn på 4- 37 meter. Detter er fryktingytende dyr som bare finnes på nordpolen i Kina. De lever av mannepiss og trefisk. Hestefrosk er også en del av kostholdet. Hippiene skaper ofte problemer for den lokale befolkningen i Burundi og Mongolia. Hippiene har drept mange av befolkningens esler og er fryktet for sitt store venstre-øre.

Mat[endre]

I Kina lever alle, absolutt alle, av ris. En ganske stor del av Kina brukes til å dyrke ris, og kineserne spiser ris morgen, middag og kveld. Kineserne spiser ris med spisepinner, og plukker opp ett og ett riskorn. Måltidene i Kina tar laaang tid, og varer ofte hele dagen for noen.

Den mest populære festmaten i Kina er lykkekaker. Det er kaker som folk stapper spådommer inn i før de blir stekt. 75 % av alle Kinas synske personer har en fulltidsjobb med å lage lykkekakespådommer. De resterende 24 % er ansatt av partiet til å finne ut hvordan de kan beholde makten lengst mulig. Ingen vet hvor det ble av den siste prosenten.

Kinesere liker også veldig godt katter og hunder eller som blir kalt mjau mjau og voff voff. Så du kan dra til Kina og si dette: peke på deg selv og rør rundt magen å si: Mjau Mjau og Voff Voff.

Kinesiske Gloser[endre]

 • Lang-Tung-Ting – Jernbane
 • Tom-Peng-Pung – Fattig
 • Mang-Gang-Pang – Maskingevær
 • En-Gang-Pang-Stor-Bang - Rakettkaster
 • Dum-Stor-Ting-I-En-Ring - Sumo Bryter
 • Sing-Song – Karaoke
 • Fang-Hai - Fiskeri
 • Qu-Ru-Ka – Landbruk
 • Lang-pang-Stang - Gevær
 • Dong-Li-Dong - Mentalsykehus
 • Lang-Trang-Gang - Korridor
 • Tung-Tute-Ting - Tog
 • Eng-Fin - Plen
 • Eng-Pang - Byggeplass
 • Eng-Sang-Fin - Konsertplass på plen
 • Eng-Pang-Fin - Ferdigstilt byggeplass
 • En-Stor-Pang - The Big bang