Hjemmebrenning

Frå Ikkjepedia
Gå til: navigering, søk

Hjemmebrenning er en betegnelse for privat fremstilling av sprit, og er bare sånn passelig lovlig. Sprit fremstilt ved hjemmebrenning blir kalt hjemmebrent.

Hjemmebrenning. En ulovlig aktivitet.

Utbredelse[endre]

Hjemmebrenning er et populært fenomen rundt omkring i bygde-Norge, og er av mange sett på som husflid. Den største utbredelsen finner vi i Trøndelag og grisgrendte strøk i Nord-Norge. Noen vil hevde at årsaken til at utbredelsen er størst i disse områdene skyldes dårlig drikkekultur. Dette er selvfølgelig sosialistisk propaganda spredt av Staten, siden de håver inn enorme summer årlig i avgifter på alkohol solgt fra Vinmonopolet. Den egentlige grunnen til denne utbredelsen, er at befolkningen i disse områdene er særdeles tradisjonsbundne, og derfor ønsker å holde i hevd den flotte tradisjonen som jo tross alt hjemmebrenning er.


Fremgangsmåte[endre]

(Det understrekes at følgende avsnitt kun må ses på som informasjon til leserens fornøyelse, og på ingen måte som en oppfordring til ulovlige aktiviteter. Artikkelforfatteren frasier seg alt ansvar ved eventuelle ulykker som måtte inntreffe ved utførelse av handlinger beskrevet i denne artikkelen, og ved eventuelle besøk fra Lensmannen eller annen politimyndighet.) Gjær og sukker blandes med vann, gjerne i en stor plastdunk eller annen egnet beholder. Dette lar du så stå noen uker, i stabil temperatur, gjerne litt over romtemperatur (Bruker du ekstra magisk hurtiggjær, holder det kanskje med tre dager). Den magiske gjærsoppen blir veldig glad for å få sukker, og viser sin takknemlighet ved å utskille etanol. Dette brygget videreforedles ved destillasjon. Man får i denne prosessen skilt ildvannet fra det vanlige vannet. Dette bør foregå med god ventilasjon, da det er en viss risiko for at hele dritten går i lufta. Røyking under denne prosessen frarådes på det sterkeste av Brannvesenet. Når brygget er ferdig destillert, siles det gjennom et kullfilter, for å fjerne diverse uhumskheter. Det ferdige produktet inneholder nå opp mot 96 % etanol, og er klart til servering. Spriten oppbevares helst på dunker eller tomme colaflasker. Skål.

For å oppnå et godt resultat kreves ofte lang erfaring. Den rutinerte hjemmebrenner vet at tålmodighet er et nøkkelord i fremstillingen av et kvalitetsprodukt.