Gudleif Knotten

Frå Ikkjepedia
Gå til: navigering, søk

Gudleif Knotten (1923 - 28. Oktober 2005) Gudleif Knotten, eller Göthleich Cnopfehn som han egentlig het var en tysk u-båt kaptein under 2. verdenskrig. Gudleif skal under et alliert raid i Falkland Sundet høsten 1943 ha blitt torpedert, men skal sammen med en håndfull tyske gaster ha klart å ta seg til land i en nødflåte. Gudleif Knotten og de andre overlevende var sterkt nedkjølt da nødflåten strandet på nordøst kysten av Falkland øyene. Uten mat og ferskvann skal den lille gruppen med tyskere ha kloret seg frem til den lille byen Salvador. Der skal de ha blitt tatt vare på av et eldre ektepar som sympatiserte med den tyske fascismen.

Skipsbrudden Da Gudleif Knotten kom til Falkland øyene var han 23 år gammel og en av de yngste kapteinene tysklands marine noen gang hadde sett. Derimot da krigen var over, og Gudleif Knotten, sammen med sine gaster ble utlevert til en alliert krysser og sendt tilbake til sin føde by Paderbourn, midt i Tyskland, skal han ha blitt sett på som en desertør av byens innbyggere. Og da Gudleif vendte tilbake til sitt eget nabolag 7 år etter at han forlot moderlandet med planer om en karriere i den storslagne tyske marinen. Skal hans egen 89 år gamle mor (Olga Cnopfehn 1899-1979) ha kastet hans eiendeler ut i gatene til allmenn beskuelse. Gudleif ble utstøtt av sin egen familie og slekt, Gudleif bestemte seg da for å forlate det landet han hadde elsket så høyt.

I Norge I 1947 ankom Gudleif Knotten, Norge. Han hadde forlatt Tyskland sammen med en av de andre overlevende fra Falkland som hadde vent tilbake til liknende omstendigheter som han selv. 28 år gammel, 30. Februar 1947 gikk Gudleif og han følgesvenn i land i Brevik, en liten havneby ved munningen av Telemarkskanalen. Her skal de to ha skilt lag og aldri møttes igjen.

Det var da Gudleif slo seg ned i Brevik at han formelt skiftet navn fra Götleich Cnopfehn til det fornorskede Gudleif Knotten. 37 år gammel giftet Gudleif Knotten seg med Annfrid Breisleiven, en tideligere motstands kvinne som ikke ante noe om Gudleifs tideligere liv. Til Annfrid skal Gudleif ha forklart at han hadde jobbet for den Britiske etterretningen og ikke hadde mulighet til å snakke åpent om sin fortid. 14 år senere, i 1974 skal Gudleif Knotten ha blitt innkalt til lensmannskontoret i Brevik for å oppklare en rekke misstenkligheter angående hans mystiske fortid. I frykt for å skamliggjøre sin ektefelle rømte han landet i all hast.

De siste årene Det var på en fiskeskøyte på vei til Skottland at Gudleif Knotten bestemte seg for å returnere til det eneste stedet han følt han fortsatt kjente. Et halvt år senere i 1976 returnerte Gudleif til Falkland øyene. I Salvador fant Gudleif Knotten et tomt hus der han engang hadde blitt tatt så godt vare på, det eldre ekteparet var begge døde og uten barn hadde deres eiendom blitt stående urørt. Grunnet få ressurser skal Gudleif ha tømt ekteparets hus og flyttet til Pebble Island for seg selv.

Gudleif Knotten skal ha isolert seg helt på Pebble Island, og det er her han skal ha mistet livet i en kjedsomhets relatert eksplosjon. Göthleich Cnopfehn ble begravd 28. Oktober 2005 på Falkland memorial graveyard.