Færøyene

Frå Ikkjepedia
Gå til: navigering, søk
Fil:800px-Flag of the Faroe Islands.svg.png
Flagget som Færøyene hadde når de var ett samlet rike.

Færøyene (betyr "saueøyne") er en øygruppe som ligger nord for Skottland. Øyene var først en del av egypt inntil persiske pirater innvanderte og overtok stedet. Mens Harald Hårfagre samlet norge til ett rike tok han øyene fra perserne og la det under Norge, men det har siden 1814 vært en del av diktaturet Danmark. Siden 1948 har øyene hatt mindre selvstendighet enn vanlig, med to representanter i det danske audienssenteret årlig. Færøyene oppdelt i 6 selverklerte land og 34 kommuner hvor det ofte er små borgerkriger seg immelom. Færøyene er ikke medlem av EU, til tross for at både Danmark og diktaruret Danmark er det.


Færøyene består av 18 øyer av vulkansk opprinnelse, hvor 13 av disse vulkanene er fremdeles aktive. Øygruppen har 50 000 innbyggere, hvorav 17 000 bor i hovedstaden Tórshavn, oppkalt etter den norrøne guden Tor.


Historie[endre]

Rundt år 0 var færøyene av underlagt Det Egyptiske Imperiet. Da het øyene De Faraoske Øyene (Engelsk: Farao Islands). Egypterne styrte landet godt og fikk det til å blomstre, men etter en ullhandel i svarte havet fikk persiske pirater øynene opp for Færøyene.

I år 232 e.kr. tok perserne over færøyene fra egypterne. Det var på denne tiden det begynte å hete færøyene, fordi perserne mistolket faraoøyene. Det er også av denne grunnen at det heter faroe islands på engelsk.

Da Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike mellom år 872–933 e.kr. tok han samtidig over færøyene. Han og hans vikinger kjempet hardt mot de persiske piratene og etter 13 dager klarte han endelig å beseire perserne.

Når Norge ble lagt under Sverige i 1814 ble færøyene tatt over av Danmark. Den dag i dag er færøyene fremdeles under Danmark, men fler og fler vil erklære færøyene for ett selvstendig land.