Aloe vera

Frå Ikkjepedia
Gå til: navigering, søk

Aloe vera sett fra ett historisk perpsektiv[endre]

De antikke oppskrifter som er funnet i Vietnam og Thailand, viser til de helbredende egenskapene til denne fantastiske kaktusen. Planten har vært i bruk i årtusener og har blitt ett populært virkemiddel i asiatisk legeindustri. Kjøttsår gror 10 ganger fortere, og det viser seg i tilegg at ved aktiv bruk av frisk aloe vera-saft, vil pasienten ikke få så mye som antydning til arr. Denne banebrytende forskningen var å lese i Illustrert Vitenskap, nr. 10, år 1998. Da planten i 1962 ble innført til Sverige, kastet legene seg på bølgen av aloe vera-fanatikere og med ett oppdaget vi at det ble puttet aloe vera i alt, absolutt alt: dopapir, surdeiger, lommetørkler, trønder sodd, fuktighetskremer, gasbind, flaskevann og i farin. Som bringer meg over på neste tema:


Aloe Vera i Skandinavia[endre]

Da Aloe Vera ble kjøpt opp som hakka møkk i vårt kjære naboland, anså vi nordmenn at denne varen kunne vi virkelig ikke være foruten! Vi kjøpte 20 containere med moder-planter i fra Vietnam og plantet disse i den botaniske hagen ved Universitet i Oslo (UiO). Forplantningen ble en stor suksess og det ble tatt stiklinger i hytt og pine. Den norske legemiddelforeningen kjøpte seg enerettighetene til planten og den ble hovedsakelig brukt for å helbrede småskader, som åpne sår. I dag er aloe vera en mye brukt potteplante i de tusen hjem, hvor vi alltid har "naturens plaster" for hånd.

Mat og drikke med aloe vera[endre]

1. Aloe vera benyttes gjerne som en avkjølende leskedrikk, på varme sommerdager. Putt så mange aloe vera-blader du ønsker i food-prossesoren og lag en kjølig smoothie!

2. Neste gang du baker brød, husk på å putte litt finhakket aloe vera i deigen i stedet for gjær! Aloe veraens naturlig gjær-innhold, vil gjøre brødet spesielt luftig med en herlig smak av urter. Passer fantastisk godt sammen med olivenolje.

3. Aloe Vera kan gjerne knaskes rå! Akkurat som knaske gulrøtter har blitt en trend her til lands, har også aloe vera knask blitt ett begrep.